Wie ben ik?


BALANS EN POSITIVITEIT VASTHOUDEN

Als moeder van een dochter van 14 jaar (2010) met een verstandelijke beperking en autisme loop ik regelmatig tegen limieten aan en vergt de opvoeding en begeleiding veel energie. Ik moet vaak vechten (omgeving) voor wat ik belangrijk voor mijn kind vind. En tegelijkertijd ben ik ook regelmatig in ''gevecht'' met mezelf en mijn eigen kind. Het is niet altijd gemakkelijk om positief te blijven en goed in je vel te zitten. Ik ervaar dat mijn focus bijna altijd op mijn kind ligt. Ik heb er alles voor over om mijn kind een mooi leven te geven. Je wilt je kind goed begrijpen en zorgen dat het goed gaat met je kind. Ik heb geleerd dat het welzijn van mijn kind samenhangt met mijn eigen welzijn. Mijn eigen welzijn komt meestal op de tweede plaats, terwijl dat prioriteit 1 zou moeten zijn (of in ieder geval in balans). Als je zelf niet goed in je vel zit heeft dat invloed op je draagkracht, veerkracht en kijk op situaties. De balans tussen aandacht voor jezelf, verbinding met je kind en dynamiek van je omgeving speelt een belangrijke rol in de opvoeding van je zorgintensieve kind. Voor ouders die net als ik worstelen om balans te houden in het leven met hun zorgintensieve kind heb ik een kaartendeck ontwikkeld met bemoedigende woorden.


De boodschappen op de kaarten gaan in op de moeilijkheden die ouders met een zorgintensief kind dagelijks tegenkomen. Afgelopen jaren heb ik hulp mogen ontvangen van familie, lotgenoten en professionals. Ook de ervaringsverhalen van anderen hebben mij troost, steun en kennis gegeven. Ik heb geprobeerd om de kern van deze ervaringen te vangen in korte tekstjes op de kaarten. Vaak ervaren ouders met een zorgintensief kind onredelijke druk, of voelen zij zich geïsoleerd en incompetent. Zij worden in een groeiproces gedwongen dat meer atypsich verloopt dan bij een ''normale'' opvoeding. Dit kan gevoelens van angst, wanhoop en stress met zich meebrengen. Het is belangrijk om positief naar jezelf en je kind te blijven kijken. De versterkende woorden op de kaarten bekrachtigen je eigen innerlijke kracht en bieden steun.


VEERKRACHT EN DRAAGKRACHT

Officieel wordt de term zorgintensief niet aan de beperking van het kind gehangen. Maar aan de betekenis die het heeft voor ouders, dat is namelijk voor iedereen anders. Het ligt er dus aan hoe je als ouders een beperking ervaart. Belangrijk is ook hoe veerkrachtig je bent om met bepaalde problematiek in de opvoeding om te gaan. Daarbij ook gezegd hebbend, dat als dingen niet lukken mildheid voor jezelf van toepassing is. In sommige gevallen wordt het bijna onmenselijke van je gevraagd.


De bemoedigingskaarten Vanuit Eigen Kracht helpen om veerkrachtiger met bepaalde uitdagingen van je kind om te gaan. Niet om kant en klare antwoorden te geven, maar om je focus, je gedachten en je blik een andere richting te geven. Het maken van dit kaartendeck heeft voor mij geleid tot meer inzicht in mijn gevoelsleven samen met zorgintensieve kind. De kaarten geven mijn bemoediging " je kunt het wel'', richting ''waar moet mijn aandacht liggen op dit moment'', bevestiging ''ik doe het goed, ik vertrouw op mezelf'', verbinding met mijn kind ''samen genieten van kleine dingen''.


INNERLIJKE KRACHT EN LEIDING

De term Vanuit Eigen Kracht heeft voor mij in de loop der tijd meer verdieping gekregen. Voor mij betekent vanuit eigen kracht vertrouwen op jezelf en eigen innerlijke kracht op bouwen. Meer nog zou ik zeggen innerlijke leiding volgen. We kunnen het niet alleen, een zorgintensief kind begeleiden. We hebben altijd onze omgeving nodig. In de weer war van hulp, professionele begeleiding en familie kun je jezelf verliezen en niet meer weten hoe je moet handelen. We zijn afhankelijk van zorg van buitenaf. Soms blijkt een bepaalde zorg of behandeling heel goed te werken en soms ook niet. Ik heb gemerkt dat als je goed je eigen gevoel hierin volgt je ook ''weet'' wat op dat moment goed is voor je kind. Daarmee kreeg ik gevoelsmatig meer vat op de situatie. Het maken van de kaarten was voor mij een soort startpunt naar een diepere zoektocht. Zelfs om meer te leren over het waarom. Waarom heb ik een kind met een beperking, wat kan ik doen om echt dit kind te geven wat het nodig heeft om te gaan ''leven'', maar ook wat kan ik er persoonlijk van leren.


Jolanda Pegels